Apartman kuralları nelerdir maddeler halinde?
Apartman kuralları nelerdir? Apartman sakinlerinin ay başında pencereden gürültü yapmaları yasaktır. Apartman kapısının önüne ayakkabı bırakmak yasaktır.
Apartman yönetmeliği kanunu nedir?
Apartman yönetmeliği, apartman sakinlerinin uyması gereken kuralları ve apartmanın nasıl yönetileceğini belirleyen bir belgedir. Bu yönetmelik, apartman sakinlerinin hak ve yükümlülüklerini düzenler ve apartman binasının genel işleyişini kolaylaştırır.
Apartman yönetmeliğine nereden bakılır?
Tapu dairesinde çıkarı olan herkes tapu kayıt belgelerinin tapu dairesi yetkilisine sunulmasını talep edebilir. Buna göre, daire sahipleri yönetim planını sorumlu tapu dairesinde görme fırsatına sahiptir.
Apartman yönetiminin yetkileri nelerdir?
Apartman yöneticisi sorumlulukları şunları içerebilir: Genel gider yönetimi: Ortak giderleri kaydetmek ve takip etmek. … İletişim ve sorun çözme: Apartman sakinleri arasında etkili iletişimi sağlamak … Bakım ve onarım yönetimi: … Güvenlik yönetimi: … Toplantılar ve yönetim kurulu: … Yasal işlemler ve belge takibi: 17 Ağustos 2023
Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?
Kat Mülkiyeti Kanunu, İdari Suçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Konut Yönetmeliği gibi yasalarla korunmaktadır. Bizi rahatsız eden veya şikayet etmek istediğimiz konutlar hakkında üç yere şikayette bulunabiliriz. Bu yerler; Sulh Ceza Mahkemesi, Belediye ve Kolluk Kuvvetleridir.
Apartman önünü kapatmak suç mu?
Bu nedenle, mağaza önünün kapatılması Türk Ceza Kanunu’na göre doğrudan bir suç olmasa da İdari Suçlar Kanunu’na göre cezai yaptırıma yol açabilmektedir.
Kimler apartman yöneticisi olamaz?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, yönetim planında “Yönetici apartman sahipleri tarafından seçilir” ibaresi varsa, apartman sahibi olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve bina yöneticisi olamazlar. Ancak, yönetim planında böyle bir ibare yoksa, kiracılar da yönetici olabilir.
Apartman yöneticisi nelerden muaf olur?
Apartman yöneticisi apartmanın günlük operasyonlarından, bina bakımından ve yönetiminden sorumludur. Apartman yöneticisi nelerden muaftır? İşte bu sorunun cevabı: Apartman yöneticisi aidat toplama, binayı temizleme, güvenlik önlemleri, bakım ve onarım gibi görevlerden muaftır.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası nedir?
Bu hususta Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi cezai müeyyideleri düzenlemektedir. Hâkimin kararına belirtilen süre içinde uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında para cezası verilir. 25. madde hükümleri saklıdır.
Apartman düzenini bozan kişi hakkında ne yapılmalı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.
Apartmanda kimse yönetici olmak istemezse ne olur?
Apartman yöneticisi olmak isteyen kimse yoksa, o yöneticinin birinci kat maliklerinden biri olması istenecektir. Ancak, yönetici olmak isteyen kimse yoksa, dışarıdan bir yönetici atanacaktır. Sulh Ceza Hakimliği tarafından binaya atanan yönetici, o atamadan itibaren altı ay geçmediği sürece kat mülkiyeti birliği tarafından değiştirilemez.
Apartman yöneticisi kim denetler?
Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak izler ve haklı bir sebep olması halinde her zaman değiştirebilir.
Apartman yöneticisi ceza alır mı?
Kat mülkiyeti birliği tarafından onaylanmış bir iş planı yoksa, yönetici derhal bir iş planı hazırlar. Görevlerini yerine getirmeyen yöneticilere 33 üncü maddenin son fıkrasında belirtilen cezalar uygulanır. Yöneticilik, kamuoyuna öyle görünmese de, birçok görev ve sorumluluğu olan bir iştir.
Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?
Ancak kanun ve yönetim planı çerçevesinde müdür en fazla üç yıl görevde kalabilir ve yeniden seçilebilir.
Apartman yöneticisi gelir ve giderleri tabloya asmak zorunda mı?
Gelir ve gider hesabı yayınlama zorunluluğu: Kat mülkiyeti yöneticisinin gelir ve gider hesabı göstermesi konusunda açık bir yasal zorunluluk yoktur. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre, kat maliklerinin kurul tarafından her an bilgi ve inceleme alma hakkı vardır.
Apartman düzenini bozan kişi hakkinda ne yapılmalı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kötü komşulara karşı yasal yollar bulunmaktadır. Komşunuz gürültü yapıyorsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi’ne istediğiniz zaman başvurabilirsiniz. Alo 181 Gürültü Şikayet Birimi 7/24 esasına göre çalışmaktadır.
Apartmanda hangi saatlerde gürültü yapılmaz?
Daire sakinleri her türlü gürültüden kaçınmalıdır. Hafta içi 13:00-15:00 saatleri arasında ve gece 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle gürültü yapmak yasaktır. Yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. buna örnektir.
Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?
Ortak alanın işgali durumunda ne yapılmalıdır? Apartman maliklerinden biri veya ana gayrimenkul sakinlerinden biri apartmanın ortak alanını işgal ediyorsa bu kişilere karşı dava açılabilir. Ortak alana tecavüzün önlenmesi talebiyle, hukuk mahkemesinden apartman sahibine karşı işlem yapılması istenebilir.
Apartmanda saat kaçta süpürge açılır?
Apartman kuralları, elektrik süpürgesi gibi gürültülü cihazların sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında kullanılmasını öneriyor.