Arpa kardeşleme yapar mı?
Arpa, tahıllar arasında en güçlü kardeşlenmeye sahip bitkidir. Ortalama bitki boyu 35-100 cm’dir. Kabuğu ve kabuğu çiçeği çevreler. Kabuklu arpada bunlar taneye yapışır ve harman sırasında çıkmaz.
Arpada yüksek verim nasıl alınır?
Yüksek verim elde etmek için kışa dayanıklı çeşitlerin ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Orta Anadolu’da kış ekimi için en uygun ekim zamanı Ekim ayının ilk haftasıdır. Bu şekilde arpa kışa 3-4 yaprakla girmelidir.
Arpa en çok hangi gübreyi sever?
Genel olarak arpa gübreleme açısından buğdaya benzer davranır. Kuru koşullarda 5–6 kg/gün N, 7–9 kg/gün P2O5 ve sulu koşullarda 12–14 kg/gün N, 10–12 kg/gün P2O5 ve eşdeğer azot ve fosfor gübreleri uygulanmalıdır.
Şeker gübresi arpaya ne zaman atılır?
Amonyum sülfat gübresi, şeker gübresi olarak da adlandırılır, tahıl gruplarına, özellikle arpaya, hasat başlamadan önce uygulanır. Yağış koşulları uygun değilse, uygulama bazen hasat öncesi döneme kadar ertelenebilir.
Arpaya üre gübresi ne zaman atılır?
Üre gübresi kullanmak isteyenler nisan ayının ilk haftasında uygulamayı tamamlamalıdır. Ekmeklik buğday, arpa ve sert buğdaya sulama koşullarında iki kez uygulanması önerilen azotun ilk porsiyonu kardeşlenme dönemi sonunda ve sap başlangıcında 15 kg’dır.
En verimli arpa çeşidi hangisidir?
En yüksek verime sahip arpa çeşidi Sladoran (dekar başına ortalama 750 kg) – YouTube.
Arpa üst gübre ne atılır?
Aynı anda üstten gübreleme yapan yetiştiriciler %26 N CAN gübresi veya %46 N UREA gübresi tercih etmelidir. İki kez üstten gübreleme yapan yetiştiriciler ilk gübrelemede üre veya CAN, ikinci gübrelemede ise %26 N CAN veya %33 N amonyum nitrat kullanmalıdır.
1 dönüm araziden kaç ton arpa çıkar?
İki sıra beyaz başak, kılçık ve iri taneli çeşidin ortalama yüksekliği 90-110 cm’dir. Kuru koşullarda 200-450 kg verim elde edilebilir. Yüksek yağışlı bölgelerde veya ek sulama koşullarında 600-700 kg/gün arasında verim elde edilebilir.
Arpa taban gübresi ne kadar atılır?
Örneğin; dekar başına 300-400 kilogram verim beklenen arpada taban gübresi olarak dekar başına 11-13 kilogram DAP seçilmişse, kardeşlenme sonu ve sapa kalkma başlangıcında üst gübre olarak dekar başına 22-24 kilogram %26’lık CAN veya 12-13 kilogram üre gübresi kullanılması önerilir.
Arpa neyi sever?
Arpa için en uygun topraklar şunlardır: Bunlar organik madde bakımından zengin, iyi havalandırılmış, nemli ve nötr topraklardır. Sonbaharda bitki artıkları uygun alet ve ekipmanlar kullanılarak temizlenmeli veya doğranmalı, 15-20 cm derinliğe kadar sürülmeli ve toprağa karıştırılmalıdır.
20 20 20 gübre ne zaman verilir?
Yaprak ve meyve kaybını en aza indirir. Gelişimin ilk evrelerinden hasada kadar kullanılması önerilir. NOT: Yaprak uygulama dozları 10-15 günde bir, damla sulama dozları ise haftada bir uygulanır.
Amonyum sülfat dekara ne kadar atılır?
Gübre için şeker; Toprak analizi sonucu çıkan saf madde miktarı 5 rakamı ile çarpılır. Örneğin toprak analizi sonucu saf madde olarak ihtiyaç duyulan azot miktarı 5 kg ise, kullanılacak şeker gübresi miktarı 5 x 5 = 25 kg/dekardır. Yani: dekara 25 kg şeker gübresi uygulanmalıdır.
Şeker gübresi fazla verilirse ne olur?
Aşırı kullanım: Şeker gübrelerinin aşırı kullanımı topraktaki besin dengesini bozabilir ve bitkilere zarar verebilir. Su kirliliği: Şeker gübrelerinin aşırı kullanımı su kaynaklarına karışabilir ve su kirliliğine neden olabilir. Bu da çevre sorunlarına yol açabilir.
Arpaya pas ilacı ne zaman atılır?
Peki ne zaman atacağız? (Yağmurdan önce atılan bir herbisit gibi mi?) Kök boğazı 15 Şubat’tan sonra çıkarılır, pas ise Nisan ayı başında çıkarılır.
Gübre etkisini kaç günde gösterir?
Organik gübreler: Etkisini göstermesi genellikle bir ay kadar sürer ve uzun büyüme döngülerine sahip bitkilerde etkisi belirgin değildir, ancak gübreleme etkisi 6 ila 8 ay sürebilir; Hormonal maddeler: Hızlı etki ederler, ancak kendileri çok besleyici değildir ve üretimi pratik olarak artırmak için çok az şey yaparlar.
Arpa mı daha verimli buğday mı?
Buğday, güçlü ve nemli topraklarda daha fazla verim verir. Bu nedenle, köylüler en güçlü tarlalarına arpa eker ve bu tarlalara arpa tarlaları derler. Arpa başaklarının uzun dikenleri ve tek çiçekleri vardır. Yaprakları buğdaydan daha geniştir.
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Arpadan sonra ne ekilir?
Arpadan sonra, nadasa bırakılan araziye buğday ekebilir ve tekrar nadasa bırakabilirsiniz. Sulama tarımı yapıyorsanız, arpadan sonra ikinci mahsulleri, ayrıca pamuk, sebze, buğday ve mercimek yetiştirmeyi seçebilirsiniz. İkincil mahsuller arasında soya fasulyesi, fıstık tarımı, mısır, susam ve ayçiçeği bulunur.
Buğday ne zaman kardeşleme yapar?
Ekim zamanlarına göre buğdayın tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, normal ekim döneminde ekilen buğdaylar OCAK ayında, geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında yumurtadan çıkacaktır.