Şüpheli namaz kabul olur mu?
1198 – Namazdan sonra namazda şüphenin ortaya çıktığı malumdur; ancak sahih mi, bâtıl mı olduğu bilinmez ise namazı yeniden kılmak gerekir. Eğer sahih, şüphe olduğunu bilir, ancak şüphenin hangi kısımdan kaynaklandığı bilinmez ise namazı yeniden kılmak caizdir.
Namazda şüphe namazı bozar mı?
1177 – Çok şüphe eden kimse, bir rüknü yapıp yapmadığında şüphe eder ve şüphesine aldırış etmez; sonradan yapmadığını hatırlarsa, onu yapıp sonraki rükne başlamadığı takdirde diğer rüknü kılar, eğer sonraki rükneye başlarsa, farz ihtiyat gereği namazı batıl olur.
Abdestte şüphe varsa namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Namazda şaşırmak namazı bozar mı?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
Gaz çıkarmış gibi hissetmek abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Ne yaparsa yapsın namazı kabul olmayan 2 kişi?
Allah Resulü (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “İki kişinin namazı başlarından öteye geçmez: Efendilerinden kaçıp tekrar onların yanına dönen köle.”
Vesvese ile kılınan namaz kabul olur mu?
İslam âlimleri bu hadise dayanarak, namaz esnasında zihne ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı namazın bozulmayacağını açıklamışlardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]).
Şüphe üzerine sehiv secdesi yapılır mı?
Bu soru Salih el-Usaymin’e (Allah ona rahmet etsin) arz edilince, o da şöyle cevap verdi: “Bu şüpheye aldırmasın ve ona secde etmesin. Çünkü şüphenin fazlası vesvesedir.”
Kaç rekât kıldım vesvesesi?
Namaz kılarken zaman zaman şüpheye düşen ve kaç rekât kıldığı konusunda kesin bir sonuca varamayan kişi, emin olduğu en az rekât sayısına göre namazına devam eder.
Hanefi mezhebinde şüphe abdesti bozar mı?
Cevap: Her iki mezhebe göre de abdesti ve namazı geçersiz değildir. Hanefi mezhebinde, bir kimse abdest aldığını hatırlar ancak abdestini bozup bozmadığından şüphe ederse, abdesti geçerli sayılır. Abdest aldığını hatırlar ancak abdesti ne zaman aldığından şüphe ederse, abdesti geçersiz sayılır.
1 Damla Çiş abdesti Bozar mı?
Şafiîlere göre, idrar ve dışkı dışında başka yerlerden çıkan kan ve benzeri sıvı maddeler abdesti bozmaz.
Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?
“Sizden biriniz namazda susarsa (sessiz kalırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis No.: 205. Tirmizi; Hadis No.: 1164.
Namazda yanlış okuyup düzeltmek namazı bozar mı?
Ancak harfin doğru okunmasını öğrenecek kabiliyet ve güce sahip değilse, namazı bozulmaz (Remlî, Nihâyetu’l-Muhtac, 1/481). Fâtiha sûresi dışındaki diğer sûre veya âyetlerdeki okuyuş ve yazım yanlışlarının namaza bir etkisi yoktur.
Yanlış kılınan namaz kabul olur mu?
Namazı tamamladıktan sonra yanıldığını anlarsa namazı sahihtir. Tekrar kılmasına gerek yoktur. Namaz esnasında araştırmasına rağmen yanlış tarafa döndüğünü anlarsa namaz esnasında doğru tarafa döner ve namazına devam eder.
Namazda üstünü düzeltmek namazı bozar mı?
Namazda burun karıştırmak, saç ve sakal kesmek, elbiseyle oynamak mekruhtur. Bu hareketler artarsa namaz bozulur.
Zevk suyu bulaşmış kıyafetle namaz kılınır mı?
Bu bağlamda, özürlü bir kimsenin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.
Yanlış namaz kılmak kabul olur mu?
Namazı tamamladıktan sonra yanıldığını anlarsa namazı sahihtir. Tekrar kılmasına gerek yoktur. Namaz esnasında araştırmasına rağmen yanlış tarafa döndüğünü anlarsa namaz esnasında doğru tarafa döner ve namazına devam eder.
Namazda şüpheye düşmek sehiv secdesi gerektirir mi?
“Sizden biri namazı hakkında şüpheye düşerse, doğrusunu araştırsın, sonra kendi görüşüne göre namazını tamamlasın, sonra selâm verip sehiv secdesi yapsın.” “Sizden biri dört rekât mı, üç rekât mı kılması gerektiği hususunda şüpheye düşerse, şüpheyi bıraksın, bildiğine göre yakin etsin ve namazını tamamlasın.
Tehlike durumunda namaz kılınır mı?
Bir kimsenin hayatını tehlikeye atması caiz değildir. Namaz esnasında deprem veya yangın gibi bir olaya maruz kalan ve kurtulma imkânı olduğunu düşünen kimse, namazını bırakıp hayatını kurtarmalıdır. Güvende olduğunda, duruma göre namazını bitirmeli veya namazına baştan başlamalıdır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ciğerden Gelen Öksürük Için Hangi Bölüme Gidilmeli